Nitě

Základních informací o nitích vhodných pro ruční práci

Roman Schmock - 18. dubna 2023

Nitě link

V tomto a dalším následujícím článku se zaměřuje na různé druhy nití a především materiál, z kterých jsou vyrobeny. Pokud se tedy zajímáte o ruční práce, zejména o paličkování, tento článek vám může poskytnout užitečné informace. Existuje mnoho různých druhů nití, ale tentokrát se zaměříme pouze na ty, které jsou vhodné právě pro ruční práci. Nitě

Nitě jsou vyráběny jak z přírodních tak syntetických materiálů a každý z nich má své specifické vlastnosti. Mezi nitě vyrobené z přírodních materiálů patří například bavlněné, lněné, hedvábné, bambusové nitě a další. Nitě vyrobené ze syntetických materiálů jsou například polyesterové, nylonové, polyamidové, kovové, teflonové, kevlarové nitě a mnohé další.

Bavlněné nitě jsou měkké a příjemné na dotek, lněné nitě jsou pevné a odolné, polyesterové nitě jsou vhodné pro práci s vodou a hedvábné nitě mají luxusní vzhled a jsou vhodné pro jemné práce. Je také možné použít nitě z jiných materiálů, jako je bambusové vlákno, které je ekologické a odolné. Nitě

Každý materiál má své specifické vlastnosti a ne vždy se hodí pro každé použití. Proto je dobré znát aspoň základní vlastnosti těchto materiálů. Výběr správné nitě je pro ruční práce velmi důležitý a může ovlivnit výsledný vzhled a kvalitu vaší práce.

Základní rozdělení

  • Přírodní: bavlna, len, hedvábí, vlna, bambus
  • Syntetické: polyesterové, nylonové, polyamidové, kovové, teflonové, kevlarové a mnohé další
  • Každý z těchto materiálů má své vlastnosti, které ovlivňují jejich vhodnost použití pro různé účely. V současné době jsou k dispozici i moderní materiály, které mají speciální vlastnosti, jako je například vysoká odolnost proti roztržení, voděodolnost a odolnost proti UV záření.

    Nitě z přírodních materiálů

    Bavlna
    Bavlna
    Bavlněné nitě jsou vyrobeny z přírodních vláken bavlny. Ano bavlník je rostlina z kterého postupným zpracováním vznikají nitě. Bavlněné vlákno je měkké a příjemné na dotek. Proto jsou velmi vhodné pro výrobu oděvů, které jsou v přímém kontaktu s kůží. Bavlna má vynikající absorpční schopnost. Bavlněné nitě mají vynikající barevnou stálost, což znamená, že barvy zůstanou stále živé i po několika praních. Bavlněné nitě jsou snadno dostupné v mnoha různých tloušťkách a barvách, takže je snadné najít správnou nit.

    len
    Len
    Lněné nitě jsou další přírodní materiál používaný pro výrobu nití. Lnění nitě jsou velice pevné, odolní a velice dobře odolávají častému používání a praní. Lněné nitě mají velice dobré absorpční vlastnosti. Lněné vlákno je schopno pojmout až 30% vody a přitom pocitově není mokré. Lněné vlákno je také schopno odrazit sluneční paprsky mnohem lépe než bavlna. Udává se že lněné lýtky jsou schopné odrazit až 70 % UV záření. Mezi další vlastnosti patří že len je přirozeně antibakteriální a antistatický. Lněné nitě mají přírodní vzhled a texturu, což z nich dělá oblíbený materiál pro rustikální nebo přírodní styl. Lněné nitě jsou také snadno barvitelné, takže se snadno přizpůsobí různým dekorativním stylům.

    Přírodní hedvábí

    Hedvábí
    Hedvábí
    Hedvábné nitě jsou vyráběné z kokonů bource morušového a jsou známy pro svou luxusní texturu a vzhled. Hedvábí je velmi jemné a měkké na dotek. Hedvábné nitě jsou proto velmi vhodné pro výrobu šatů, šátků a dalšího oblečení, které se nosí přímo na pokožce. Hedvábí má přirozený lesk, který dodává hedvábným nitím luxusní a elegantní vzhled. Tento lesk je důležitý pro výrobu šatů a jiných textilií, které mají být krásné a elegantní. Hedvábí má přirozenou odolnost proti plísním a bakteriím. Hedvábné nitě jsou nádherné a výjimečné, a proto jsou velmi populární. Nicméně jsou také poměrně nákladné a náročné na údržbu, takže nejsou vhodné pro každodenní nošení.

    Bambus

    Bambus
    Bambus
    Bambusové vlákno je relativně nový materiál používaný v textilním průmyslu. Nitě vyrobené z bambusového vlákna jsou měkké a příjemné na dotek, podobně jako hedvábí. Bambusové vlákno se získává z listů bambusu. Bambusové vlákno má vysokou pevnost a odolnost proti roztržení, schopnost absorbovat vlhkost, má velice dobré antibakteriální vlastnosti. Bambusové vlákno má také přirozenou UV. Nitě z bambusového vlákna jsou také hypoalergenní a vhodné pro lidi s citlivou pokožkou.

    Nitě ze syntetických materiálů

    polyester
    olyester
    Syntetické nitě z polyesterových vláken jsou běžně využívány pro šití, pletení, tkalcovství a mnoho dalších účelů. Díky své vysoké odolnosti proti vlhkosti, plísním a hmyzu, stejně jako své elasticitě a hladkosti, jsou vhodné pro použití v exteriérech, kde je vyžadována vysoká odolnost proti opotřebení a vysokému zatížení, stejně jako pro výrobu oblečení a jiných textilií, které se často používají. Tyto vlastnosti, spolu s vysokou stálostí barev, snadnou údržbou a dobrou odolnosti proti praní, dělají z polyesterových nití populární volbu pro mnoho různých aplikací. Dostupnost v mnoha různých tloušťkách a barvách usnadňuje najít správnou nit pro každou vaší tvorbu.

    Mikropolyester

    mikropolyester ![Nitě](/img/230418/micropolyester_01.jpg '') Mikropolyester je relativně nová generace syntetických vláken, která jsou stále populárnější pro výrobu textilií. Tento materiál je vyráběn z mikroskopických vláken, které jsou mnohem tenčí než klasické polyesterové vlákno. Díky tomu je mikropolyester mnohem jemnější a měkčí na dotek, což ho činí velmi příjemným na nošení. Navíc si sebou nese mnoho výhod polyesterových vláken. Mikropolyester se také snadno udržuje a dobře odolává praní, což z něj činí ideální materiál pro výrobu funkčního oblečení.

    mikropolyester
    Mikropolyester
    Zde bych se chtěl také zmínit o pletací přízi vyrobené právě z mikropolyesteru (nevím jestli někdy budu psát samostatný článek k pletacím přízím). Příze vyrobené ze 100% mikropolyesteru jsou měkká, hebká a velice populární při výrobě hraček, deček i oděvů. Upozorňuji však, že je zde obrovský rozdíl kvality zpracování těchto přízí a to nejen mezi různými výrobci, ale i jednotlivých značek od jednoho výrobce. Také se spíše hodí na aplikace které nejsou vystavené náročnému používání. Také tato příze nemá ráda časté praní a může se stát, že časem „vypelichá“ (začnou se uvolňovat vlákna).

    Nylonové nitě

    nylon
    Nylon
    Nylonové nitě jsou syntetické vlákna vyrobené z nylonových polymerů. Tato druhu nití se vyznačují vysokou pevností, elasticitou a odolností proti otěru. Nylonové niti jsou velmi populární pro výrobu outdoorových textilií, jako jsou batohy, stanové plachty nebo spacáky. Díky své schopnosti odolat roztržení a prasknutí jsou také ideální pro použití při výrobě sportovního vybavení, jako jsou tenisové rakety, provazy na horolezecké výstupy nebo síťky na basketbalová hřiště. Nylonové nitě jsou k dispozici v mnoha různých barvách a tloušťkách, což umožňuje širokou škálu použití pro různé účely.

    Akryl
    Akryl
    Akrylové nitě jsou velmi podobné vzhledem a chováním jako vlna a jejich kombinace s dalšími materiály jsou velmi populární volbou na pletení a háčkování. Tyto syntetické nitě jsou vyrobeny z akrylových vláken, které se vyrábějí v mnoha barvách a texturách. Akrylové nitě mají velkou pevnost a odolnost proti vlhkosti i vysokou odolnost proti UV záření. Akrylové nitě jsou velmi snadno udržovatelné a voděodolné, což je činí ideální volbou pro výrobu oblečení a doplňků pro venkovní aktivity. Kromě toho jsou akrylové nitě velmi měkké a příjemné na dotek, což zajišťuje jejich pohodlné nošení. Co také dělá akrylové nitě tak populární je i jejich cena. Díky nízké ceně s akrylové nitě kombinují i z dalšími dražšími, mnohdy přírodními, materiály aby zlevnila konečnou kombinaci.

    Závěrečné zamyšelní :-)

    Tak jsme se dostali na konec a někteří určitě namítnou, že jsem zapomněl na vlnu, mohér, viskózu, kevlar, polypropylén, elasten, teflon, kovové nitě, …….. a mnohé další. Píšu zde pouze o těch co sami nejčastěji používáme, známe jejich vlastnosti a případné nejvhodnější použití. V dalších článcích se chci zaměřit na značení nití a přízí. Později, když bude zájem tak se soustředím i na jednotlivé materiály jejich konkrétní vlastnost, možnosti použití a naše konkrétní zkušenosti.

    V případě, že si všimnete nějaké chybějící informace nebo nepřesnosti, rád bych vás ujistil, že jsem člověk, nikoli robot :-). Pokud máte jakékoliv dotazy nebo poznámky, prosím, kontaktujte mě na roman@jimot.cz, nebo přímo pod tímto článkem na Facebooku.

    Roman